Permanent hårborttagning

Permanent hårborttagning

i Nyköping

Ta bort oönskat hår i tex armhålor, ansikte, ben eller intimt. 

Nordlys IPL - Permanent hårborttagning


IPL (intensivt pulserat ljus) är en skonsam och mångsidig ljusbehandling. Det högintensiva ljuset från IPL-maskinen avger pulser mot hårsäckarna där melanin(pigment) i håret absorberar ljuset och omvandlar det till värme. Målet är inte själva hårstrået i sig utan proteinet och stamcellerna i hårsäcken.För att håret inte ska växa tillbaka måste proteinet i hårsäcken förstöras och detta kan endast ske vid mycket hög värme, minst 72 grader. Med för lite pigment i hårstrået kan vi inte uppnå den höga temperaturen och resultatet uteblir. Gråa, vita, röda och ljusblonda hårstrån svarar därför eventuellt inte på IPL-behandling.

Det finns många olika IPL-system med varierandeprestanda. Vi på Hudterapeuten C har valt att jobba med IPL-systemet Nordlys från Candela Medical. Nordlys har snabbt blivitpopulär och används över hela världen. Systemet har en unik patenterad teknologi, Dual Mode Filtering, där potentiellt skadliga våglängder och våglängder som bara hettar upp vattnet i huden filtreras bort. Systemet är dessutom den första icke-laser som använder sub-millisekunder pulser, dvs.kortare än en 1000-dels sekund-pulser. Effekten av dessa pulser ärotroligaresultat på bland annat blodkärl och hudföryngring.Nordlys är ävenflera gånger snabbare för hårborttagning jämfört med tidigare IPL-modeller. Kliniska studier har visat mycket goda behandlingsresultat med Nordlys.

Hur många behandlingar behövs?


För permanent hårborttagning behövs vanligtvis upp till 6 behandlingar. Hårstrån växer i tre olika faser, därför förstörs inte alla hårstrån vid första behandlingen. Det är nämligen bara hår som är i tillväxtfasen som kan förstöras under en IPL-behandling. För att hårstråna ska hinna byta fas är det därför viktigt att vänta mellan behandlingarna. Beroende på område och hårväxt är det lite olika hur länge man ska vänta, men generellt ska det gå 4-6 veckor mellan varje behandling. För en del områden behövs längre tid mellan behandlingarna.Att tänka på inför behandlingen


Plocka, tråda eller vaxa inte håret 4veckor innan din behandling. Du kan raka håret, gärna 1-2 dagar innan behandlingen.
Undvik att sola 4 veckor innan behandling men även mellan behandlingarna om du ska fortsätta göra IPL. Använd alltid SPF 50 om du ska vistas i solen.
Applicera ingen brun utan sol eller andra produkter på området innan din behandling.
Vem är lämplig för behandling med IPL?


Nordlys jobbar på hudtyp 1-4. Det optimala är en ljus hy med mörka hårstrån för att få så bra resultat som möjligt. En mörkare hy med mörka hårstrån går också att behandla. Men det krävs ofta fler behandlingar eftersom vi måste vara mer försiktiga för att inte bränna huden. Även en ljus hy med inte lika mörka hårstrån går att behandla. Men då behövs fler behandlingar eftersom ljusare hårstrån inte absorberar ljus lika lätt som mörka strån.
Gråa, vita, röda och ljusblonda hårstrån svarar inte på behandlingen eftersom det saknas melanin som kan absorbera ljuset.