Platelet Rich Plasma

PRP -

Platelet Rich Plasma


PRP står för Platelet Rich Plasma, kallas även vampyrbehandling och är en naturlig behandling mot acne-ärr, solskadad hy, rynkor samt behandling vid håravfall.


 Med denna unika behandlingsmetod nyttjar man kroppens

egen blodplasma för att uppnå föryngring av hud, återskapande av vävnad samt stimulering av hårtillväxt.

Vad är PRP och hur går behandlingen till?


Vid en PRP behandling tas blod från patienten. Därefter separeras de röda blodkropparna från blodplasman med hjälp av en centrifug. Blodplasman som består av blodplättar, stamceller och tillväxtfaktorer injiceras därefter i det önskade behandlingsområdet, det vill säga hud eller hårbotten. Detta leder bland annat till en ökad blodcirkulation till hårsäckarna vilket minskar håravfall samt stimulering till kollagen- och elastinproduktion i huden vilket innebär en fastare och jämnare hud med ökad spänst och lyster samt reducering av acne-ärr. I kombination med microneedling ses stora förbättringar av hudkvalitet. Studier har även visat att PRP motverkar nedbrytning av benstrukturen i ansiktet vilket förlångsammar åldrandet. 


För bästa resultat bör behandlingen ske som en behandlingskur, det vill säga tre behandlingar med 2-4 veckors mellanrum. Resultatet ses ibland redan efter 3 veckor men vid grövre ärr samt håravfall kan resultatet dröja upp emot 3-6 månader.

Hur fungerar en PRP-behandling?

1. Blod tas från patienten.

4. Blodplasman som består av stamceller, tillväxtfaktorer och blodplättar injiceras sen i huden. Dett aktiverar fibroplaster vilket leder till en ökad produktion av kollagen och elastin, våra viktigaste hudproteiner som successivt bryts ner i takt med åldrandet. 

2. Därefter placeras provröret med blod i en centrifug.

5. Plasman kan även injiceras i hårbotten vilket leder till en ökad blodcirkulation till hårsäckarna vilket minskar håravfall. 

3. Genom centrifugering separeras blodplasma från de röda blodkropparna. 

6. Behandlingen lämpar sig utmärkt för både män och kvinnor. Kombinera med microneedling för ännu bättre resultat av hudstrukturen alternativt testa MediSkin Clinics håravfallspaket där vi kombinerar PRP-behandling med inch trådar för ännu bättre resultat.